Geluid beïnvloedt elk aspect van ons leven, van gezondheid en welzijn tot aan leren, werken en slapen, en onze relaties thuis en op het werk.

In veel opzichten is ons gehoor geavanceerder dan ons gezichtsvermogen. We zien alleen wat er voor ons gebeurt, maar we horen geluiden rondom. Ons gehoor is ons primaire waarschuwingssysteem, en dat maakt dat geluiden snel en diep tot ons doordringen.

MXA_Brochure_parallel_lines.jpg

Geluid beïnvloedt ons op vier manieren:

FYSIEK. Onverwachte geluiden maken stofjes aan in de hersenen die ons voorbereiden om te vechten of te vluchten; terwijl rustige geluiden zoals van de zee of een regenbuitje onze hartslag en ademhaling vertragen.

PSYCHOLOGISCH.Muziek kan onze stemming beïnvloeden; als we vogels horen zingen voeler we ons veiliger.

COGNITIEF. De meeste mensen kunnen zich slechts op 1,6 gesprekken tegelijk concentreren, en dat betekent dat omgevingsgeluid een sterke invloed heeft op ons denkvermogen – en dan vooral gesprekken van andere mensen.

GEDRAG. Geluid beïnvloedt ons aankoopgedrag: Verkeerde achtergrondmuziek in winkels kan tot 28% minder verkopen leiden.

In veel kantoren moet goed worden samengewerkt, en de kantoortuin is daar ideaal voor. Maar werken vraagt ook om concentratie, denkkracht en communicatie, en de achtergrondgeluiden die in de meeste kantooromgevingen aanwezig zijn dragen hier niet toe bij. Tijdens het communiceren is het signaal (de stem of andere geluiden die we willen horen) vaak moeilijk te onderscheiden van het achtergrondlawaai (andere gesprekken, telefoons die overgaan en andere ongewenste geluiden).


The solution is to design soundscapes that work for us instead of against us, based on four building blocks:

GOEDE AKOESTIEK:

Creëer oppervlakken van zachte en absorberende materialen en gebruik stoffering om de hoeveelheid geluid die terugkaatst te verminderen.

HET JUISTE AUDIOSYSTEEM:

Een audiosysteem dat verkeerd is gespecificeerd, met onvoldoende budget is aangelegd, slecht is geïnstalleerd of verkeerd staat afgesteld, vormt een constante bron van frustratie voor elke gebruiker. Veel gebruikers kost het aanzienlijke hoeveelheden tijd en moeite om de complexe installatie bij aanvang van een conferentie werkend te krijgen.

LAWAAI MINIMALISEREN:

Doorgaans is een geluidsdrukniveau van 45 tot 55 dB voor het achtergrondgeluid ideaal in een kantooromgeving. Als het te stil is, leiden gesprekken in de nabijheid te veel af. Als het te lawaaiig is, worden de mensen ziek en gestrest, en lukt communiceren niet meer.

INHOUDELIJK CORRECT:

Geluiden die u eventueel zelf aan de omgeving toevoegt, moeten uiteraard het welzijn, functioneren en welbevinden van de aanwezigen vergroten.


Hoewel u via de meeste moderne communicatieplatforms heel makkelijk tekst, afbeeldingen en video's uit kunt wisselen, blijft onze stem het krachtigste communicatiemiddel dat er is. De synchrone, sonore en ritmische capaciteiten van de menselijke stem brengen informatie heel efficiënt en natuurlijk over. Een overtuigende video maken vergt veel technische vaardigheid; terwijl iedereen een overtuigende speech kan houden.

Julian Treasure Voorzitter van The Sound Agency, schrijver van het boek Sound Business en vijfvoudig TED.com-spreker over geluid